Getting to Know the Difference Between Content and Copywriter

Photo by Kaitlyn Baker on Unsplash

In an MMORPG you could choose several classes of character you want, and each character has another branch of specific classes again, so does with writer. Generally, there are 2 types of writers out there if you want to become a writer, Content Writer and Copywriter. Wait, what is the difference between those 2 types of writers?

Let’s start with content writer:

Ability:

  1. Write a copy that has informative, entertaining, educates, or instruct readers.
  2. Its content fits perfectly for website, blog, or email newsletter.
  3. The goal of copy is to build awareness, trust, and strengthen the relationship between the audiences with the company.
  4. Drives traffic to the site.
Summarize of content writer.
Summarize of content writer.

Basic skills requirements:

  1. Research, research, and research. A content writer needs to transform what he/she found into an interesting copy that could give knowledge to the audiences based on the company or client’s wants. Your research could be from data, interview, or any trusted sources.
  2. Creative & broadminded.
  3. SEO, because you want your copy to read by people and drives traffic to the site. You could be writing something related to trends, Google Trend is your friend, or a viral phenomena.
  4. Know how to make clients you work with is happy with your copy 🙂

Now, move to copywriter:

Ability: 

  1. Drives sales through your persuasive skill of writing so the audiences make an action whether it’s to buy or sign up for downloading something.
  2. The media of copywriting are best in advertisement area such as digital ads, print ads, email, SMS, product description, caption on media social, or even on a script.
  3. Copywriting is all about sales, the ability to offer a solution for audiences is highly important to make them take an action. Do research and write why your products or services could solve their problem.
Summarize of copywriter.
Summarize of copywriter.

Basic skills requirements:

  1. Persuasive approach and compel audiences to take action.
  2. Storytelling for building the audience’s emotion through words.
  3. Craft short-form copy but has a powerful impact.
  4. Research.
  5. Gain sales with your copy and make your clients happy with you 😀

Let me summarize it to you. The goal of a content writer is to engage audiences while the copywriter is drive sales.

Which class you interested in now? Are you a content writer or a copywriter, I hope in the next time you work with clients you already know which type of writer you fit into so you can maximize your writing skill.


Dalam game MMORPG, kamu bisa aja pilih beberapa kelas karater yang kamu mau dan setiap karakter biasanya punya cabang kelas lainnya lagi, sama halnya dengan penulis. Umumnya, penulis itu terbagi jadi 2 jenis, kalau kamu mau jadi penulis, Content Writer dan Copywriter. Tunggu, tunggu, bedanya apa dari kedua penulis itu?

Kita bahas dari content writer:

Kemampuan:

  1. Tulisannya punya muatan informasi, menghibur, mendidik, atau memberikan instruksi.
  2. Konten tulisannya cocok buat website, blog, berita kayak press release, atau email.
  3. Tujuannya adalah buat ngebangun awareness, percaya, dan mempererat hubungan antara audiens dan perusahaan.
  4. Meningkatkan kunjungan seperti website.

Kemampuan-kemampuan dasar yang diperluin:

  1. Riset, riset, dan riset. Seorang content writer perlu buat menerjemahkan apa yang dia temuin kedalam tulisan yang menarik dan bisa memberikan pengetahuan ke audiensnya. Risetnya bisa saja dari data, interview, atau sumber-sumber terpercaya lainnya.
  2. Kreatif & berwawasan luas.
  3. SEO, karena kamu mau tulisan kamu dibaca banyak orang sehingga menghasilkan traffic ke website. Kamu juga bisa gunain Google Trend buat bikin tulisan yang sesuai dengan tren saat ini atau bisa juga manfaatin fenomena viral yang sedang terjadi.
  4. Tahu cara buat klien kamu senang dengan tulisan kamu~ 🙂

Lanjut ke copywriter:

Kemampuan:

  1. Mengadakan dan meningkatkan penjualan melalui tulisan yang persuasif sehingga audiens dapat mengambil aksi baik itu buat beli ataupun daftar.
  2. Media terbaik buat copywriting adalah hal-hal yang berhubungan dengan periklanan, seperti iklan digital, cetak, email, SMS, deskripsi produk, caption di sosial media, atau bahkan di skrip. Jadi bisa tahu karakteristik dari setiap media bakalan ngebantu banget.
  3. Copywriting itu selalu berhubungan dengan sales, jadi kemampuan buat mengajukan solusi ke audiens agar mereka ambil tindakan itu sangat penting. Lakuin riset dan tulis kenapa produk atau jasa yang kamu tawarkan bisa menyelesaikan masalah mereka.

Kemampuan-kemampuan dasar yang diperluin:

  1. Pendekatan persuasif dan mendorong audiens buat ambil tindakan.
  2. Membangun storytelling yang bisa membangkitkan emosi audiens melalui tulisan.
  3. Bisa nulis dalam ruang karakter terbatas tapi punya dampak yang besar.
  4. Riset.
  5. Ningkatin penjualan dengan tulisan kamu dan bikin klien kamu senang

Aku rangkum mengenai perbedaan 2 jenis penulis ini. Tujuan dari content writer itu adalah untuk membuat ketertarikan atau ikatan dengan audiens sedangkan copywriter itu tujuannya adalah membuat penjualan.

“Kelas” mana yang menarik buat kamu sekarang? Kamu content writer atau copywriter, semoga kedepannya ketika kamu bekerja buat klien kamu sudah bisa menentukan jenis penulis seperti apa dirimu sehingga bisa memaksimalkan kemampuan menulis kamu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: